Het tweede Unesco erfgoed wat ik heb mogen zien is Cape Coast Castle op 10 kilometer afstand van Elmina (Ghana) bij de gelijknamige stad Cape Coast.

Langs de kust van Ghana, tussen Keta en Beyin, zijn nog steeds de overblijfselen te zien van versterkte handelsposten, gebouwd tussen 1482 en 1786. Ze vormden schakels in de handelsroutes die de Portugezen hadden opgezet in veel gebieden over de hele wereld tijdens de grote maritieme exploratie.

Het gebied bestaat uit de drie kastelen Cape Coast, Sint George’s d’Elmina en Christiansborg in Osu, Accra. Daarnaast zijn er vijftien forten – waarvan vier gedeeltelijk in puin, vier ruïnes met zichtbare structuren en twee plekken met resten van vroegere vestingwerken. De forten en kastelen zijn gebouwd door Portugezen, Spanjaarden, Denen, Zweden, Nederlanders, Duitsers en Britten.

Zoals bij de meeste forten aan de Goudkust diende ook Cape Coast Castle als gevangenis voor Afrikanen die als slaaf verkocht en getransporteerd werden naar de koloniën in Noord- en Zuid-Amerika. In de kelders brachten zij soms maanden door in afwachting van de verscheping. De Ghana Heritage Trust heeft in het fort tegenwoordig een museum over de geschiedenis van de slavenhandel aan de Goudkust.