Water

H

et is duidelijk dat ik veel noordelijker zit. De dagen zijn lang, pas tegen 12 uur ‘s avonds begint het donkerder te worden en om 4 uur in de ochtend is het alweer lichter. Daardoor ben ik ook vroeg wakker en zorgt voor een lekkere lange dag. 

Het ritme van opstaan, koffie zetten en inpakken zit er wel in. Alles op zijn gemak maar wel zorgvuldig. De tent is erg nat, ik schud maar een paar keer goed om de ergste nattigheid kwijt te raken en prop de hele handel maar snel in de zak. Vanavond zie ik wel hoe nat het is.

Ik pak de route weer op en rij prachtige stukken door de bergen. Passeer veel wildroosters die bedoeld zijn om de schapen binnen hun eigen gebied te houden, die lopen dan ook overal en ook op de weg. Op passen dus,  niet voor de schapen, die rennen wel voor me weg, maar voor de stront op de weg want daar is het toch wat minder grip voor de bandjes.

Mijn drinkwater is zo goed als op en het openbare toilet dat ik tegen kwam gaf alleen warm water. Ben ik niet zo’n fan van als het om drinkwater gaat. Nu zeggen ze dat de meren hier goed water hebben, maar of je het kunt drinken weet ik nog niet zeker. Na een uur wachten bij een meer om aan iemand te vragen is er nog niemand geweest. Echt niemand behalve ik…

Ik ga maar weer verder en later kom ik een fantastisch huisje tegen, ik stop om te kijken en een foto te maken. Besluit hier ook te lunchen en kijk of hier iemand mij aan drinkwater kan helpen. Maar hetzij een vakantiehuisje en niemand aanwezig. Wel vind ik de buitenkraan en besluit maar te nemen wat ik nodig heb. Koud drinkwater. Mijn hartelijke dank gaat uit naar de eigenaar.

Vervolgens kom ik, bij toeval, langs het zomerhuisje van de poëet Arne Garborg (wie kent hem niet? nou ik!) 

Tegenwoordig een museum echter alleen op zondag open. Vanaf juli elke dag, maar hier kom ik niet voor terug. Loop nog wel even langs zijn herinneringssteen en ga dan weer verder.

Eind van de middag weer op zoek naar een slaapplek. Deze keer via iOverlander een heerlijk plekje gevonden. Beetje dicht bij de doorgaande weg, maar ‘s nachts rijdt hier vrijwel niemand, vlak bij een meer, handig om te badderen, en een toilet waar ik heel erg aan toe was, maar die details zal ik jullie besparen 

===

Ja, vi elsker dette landet, som det stiger frem, furet, værbitt over vannet, med de tusen hjem. Elsker, elsker det og tenker På vår far og mor Og den saganatt som senker Drømme på vår jord. Og den saganatt som senker, Senker drømme på vår jord.