Landmijnen

D

Woensdag 3-12-2003

eze ochtend mocht ik op cursus, ja zeker, ook een land in ontwikkeling en opbouw geeft cursussen.

Eigenlijk is het meer een informatie bijeenkomst. Het onderwerp is de landmijnen en niet ontplofte explosieve objecten (UXO’s).

Best aardig om even te weten dat het hele land er vol mee ligt. Men is druk bezig in kaart te brengen waar deze zich bevinden en op de betreffende plaatsen waarschuwingen te plaatsen. Duidelijk wordt gemaakt wat de herkenningstekenen zijn. Plaatselijke bevolking heeft niet altijd alle middelen bij de hand en improviseert dan deze tekenen met natuurlijk materiaal.

Belangrijkste is om te weten hoe dit te herkennen en de waarschuwing nergens te gaan lopen of rijden als je niet zeker bent van de veiligheid. Plaatselijke bevolking weet vaak wel hoe het zit dus altijd navragen.

Er ligt veel in dit land, de schatting is dat het ongeveer 12 jaar gaat duren voor alles is opgeruimd. Nu maar hopen dat het rustig blijft, maar de onderlinge conflicten bestaan nog altijd.

De middag door gebracht met dr. Gulistani, de tijdelijk “adjunct directeur” die hier is aangesteld. Hij vertelt veel over de problemen op de werkvloer tussen de diverse mensen. Ze komen voornamelijk voort uit etnische verschillen. Ook hier dus die verschillende bevolkingsgroepen. Hij is ook een paar weken geleden bij de districtspolitie geweest en werd daar ingelicht over het feit dat er drie organisaties binnen dit district zijn waar politiek onaanvaardbare dingen gebeuren. Niet wordt aangegeven of dat bij ons ook het geval zou zijn, maar naar aanleiding van het gesprek zijn er intern maatregelen genomen om te voorkomen dat dit hier gebeurt.

’s Avond gegeten in het hotel bij Bram, samen met Bas (hij werkt hier voor een Belgische organisatie en ondersteunt ook DCA i.v.m. de afwezigheid van het managementteam). Redelijk op tijd weer thuis gekomen en nog wat e-mail verzonden en de website geüpdate. Alleen de stroom viel tot drie keer toe uit, en als de batterij van je laptop leeg is, is het toch echt wel voorbij.

Bij de gaslamp nog een tijdje liggen lezen en goed geslapen.

Suspendisse blandit ligula turpis, ac convallis risus fermentum non. Duis vestibulum quis quam vel accumsan. Nunc a vulputate lectus. Vestibulum eleifend nisl sed massa sagittis vestibulum.