Preikestolen

M

et de nieuwste regenverwachting valt het vandaag mee. De dag begint droog en het lijkt tot laat in de middag droog te blijven. Dat is mooi, kan ik naar Preikestolen. Was gepland voor het begin van de vakantie nu dus toch tegen het eind. 

Met een leuke route van anderhalf uur kom ik op de parkeerplaats aan. Omdat alle bagage op de kampeerplek is achtergelaten zijn de koffers leeg en kan daar de motorkleding in. Bergschoenen aan en gaan..  nou ja gaan, het is behoorlijk steil omhoog en omlaag over grote en kleine rotsblokken. En de temperatuur mag dan niet al te hoog zijn, van deze beklimming krijg je het warm. En de omgeving waar ik doorheen wandel ziet er weer fantastisch uit. Onderweg staan ook paaltjes met hoever het nog is, ik kijk er niet op behalve 1 keer, blijkt dat ik pas halverwege ben, voor mijn gevoel was ik al bijna aan het eind, beetje deprimerend die paaltjes.

De fotocamera is uiteraard ook mee, maar terug kijken of ze gelukt zijn doe ik niet. Ik zie thuis wel of ze mooi zijn geworden, net als vroeger toen ze nog ontwikkeld en afgedrukt moesten worden 🤣

Boven op het plateau aangekomen is het uitzicht waanzinnig, je kijkt ver over het Lysefjord. Er zijn veel mensen, maar echt druk kan ik het niet noemen, gelukkig maar. Je kan hier nog hoger, maar dat is klauteren met hoge opstappen. Ik twijfel en probeer een klein stukje vind dan een lekker plekje om te zitten en een broodje te eten en ga niet hoger. Omhoog gaat meestal wel, maar terug is lastiger, mijn knie protesteert nu al, dus laat maar.

Terug naar  eenden duurt dan ook iets langer dan de weg omhoog, gewoon geen gekke dingen doen en goed kijken waar je loopt. En dan zie je kinderen omhoog en naar beneden huppelen als of het niets voorstelt 🥵

Terug bij de motor kleed ik me weer om en ga op zoek naar een supermarkt. Helaas allemaal gesloten in deze omgeving. Tja even vergeten dat het zondag is. Geen probleem, er is nog reserve voorraad in de vorm van gedroogde maaltijden van (reclame) Globetrotter.  Prima maaltijden trouwens, lekker eenvoudig om klaar te maken.

Net als ik dit verhaal begin te schrijven komt er een jongen aanlopen met zijn rugzak op. Hij wil graag een kamer huren voor de nacht maar de receptie is gesloten en zijn telefoon is leeg dus bellen met de eigenaar lukt ook niet meer. Ik help hem aan stroom via de accu van de motor en geef hem een kop koffie. Hij heeft een beetje teveel gelopen vandaag, dat was niet zijn bedoeling, waardoor hij nu hier is terecht gekomen. Als de batterij weer stroom genoeg heeft belt hij met de eigenaar en kan hij zijn kamer in. Ik vermoed dat hij vroeg zal slapen, zag er nogal moe uit. Maar ook wel een uitdaging, alleen op hike in de bergen zonder tent.

Ja, vi elsker dette landet, som det stiger frem, furet, værbitt over vannet, med de tusen hjem. Elsker, elsker det og tenker På vår far og mor Og den saganatt som senker Drømme på vår jord. Og den saganatt som senker, Senker drømme på vår jord.