Zwarte markt

P

donderdag 29 januari 2004

eshawar was weer lekker, een normale hete douche op elk moment van de dag, maar vooral de buiten temperatuur was herlijk. Ongeveer 20 graden overdag met een lekker zonnetje tot een uurtje of zes ’s avonds. Daarna koelt het wel vlot af, maar ach je kan nu eenmaal niet alles hebben. De bankrekening plunderen kost toch wat meer tijd dan je gewend bent in Nederland. Bij het ene loket kun je de cheques tekenen, bij het volgende ga je je geld halen. En al die wachtrijen kost gewoon een hoop tijd. Als je eindelijk je geld hebt wil je dit natuurlijk wel even natellen, en dan blijkt een bedrag van $ 45,000.– toch wel even tijd te kosten. Ook moeten de oude beschadigde biljetten er tussen uit, die kunnen later problemen veroorzaken. Na ruim twee uur staan we weer buiten en vertrekken we naar de “black market” of de geldwisselaar. Hier leveren we alle dollars weer in, en uiteraard wordt er weer geteld. Daarna krijgen we een papiertje dat we dit geld hebben afgegeven en na een telefoontje kunnen we in Kabul weer ons geld in een ander donker kamertje gaan ophalen. Dat de bank dit niet kan doen, ’t is meer een kwestie van willen dan niet kunnen denk ik. Maar goed de salarissen kunnen weer betaald worden. Ook nog even een auto verkocht, en zelfs voor een hogere prijs dan we er zelf voor betaald hebben 5 jaar geleden, toch leuk handelen hier.

Na deze drie dagen weer terug naar Kabul, en daar is het erg wit en koud geworden. Er is veel sneeuwval geweest de voorgaande dag maar een flink deel is ook al weer verdwenen. De temperatuur valt wel tegen na Peshawar. Lastiger was dat ik met de auto naar het kantoor van het Rode Kruis ben gebracht en onze chauffeur ondertussen op het vliegveld aankwam om mij op te halen. Om hem uiteindelijk te informeren waar ik ben en hem daar eigenlijk wil hebben kost een uur, maar uiteindelijk is iedereen toch terug op kantoor.

Komende week is het hier Eid, heeft iets met het moslilm geloof te maken, lijkt eenigzins op de kerstdagen bij ons, en dus heeft vrijwel iedereen vrij genomen. (dat doen ze in Nederland ook allemaal, dus lijkt het er op, toch..?) De bij ons bekende kerstgratificatie is hier een Eid-bonus, en iedereen is gelukkig met zijn vrije dagen. De komende week dus weinig te beleven en te doen denk ik, zo langzamerhand mijn reis terug maar eens gaan regelen.

Suspendisse blandit ligula turpis, ac convallis risus fermentum non. Duis vestibulum quis quam vel accumsan. Nunc a vulputate lectus. Vestibulum eleifend nisl sed massa sagittis vestibulum.